Számla adatszolgáltatási kötelezettség változás

2020. július 1-től valamennyi belföldi adóalany számára kibocsájtott számla adatait jelenteni kell az adóhatóság felé.

Ez alól kivétel: a tárgyi adómentes ingatlan bérbeadása. Továbbra sem kötelező a számla kibocsátása ilyen szolgáltatás esetén (helyette számviteli törvény szerinti bizonylat szükséges).

Előleg esetén a végteljesítésről szóló számla, számlával egy tekintet alá eső okirat vonatkozásában az előleg figyelembevételével adódó különbözetről kell adatot szolgáltatni.

Online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség

2020. július 1.

2021. január 1.

Belföldi ÁFA köteles ügylet (B2B)

Igen

Igen

Belföldi fordított adózás (B2B)

Igen

Igen

Alanyi adómentesek ügyletei (B2B)

Igen

Igen

Tárgyi adómentes ügyletekről kibocsátott számla (B2B)

Igen

Igen

Belföldi adómentes értékesítés vagy szolgáltatásnyújtás (B2B)

Igen

Igen

Termékexport

Nem

Igen

Közösségen belüli értékesítés

Nem

Igen

Belföldi magánszemély felé történő értékesítés

Nem

Igen

Külföldön teljesített ügyletek

Nem

Igen

Egyablakos rendszerben jelentendő más tagállamban teljesített ügyletek

Nem

Nem

Korábban 100.000 Ft-os ÁFA tartalom felett 5 munkanap és 500.000 Ft-ot meghaladó összegű ÁFA esetén 1 munkanap állt rendelkezésre a számla adatainak rögzítésére a NAV Online Számla felületén.

2020. 07. 01-től az adatszolgáltatási kötelezettséget kiterjesztették valamennyi belföldi adóalany számára kiállított számlára az ÁFA tartalmától függetlenül. Tehát abban az esetben is kötelező az adatok rögzítése, ha a számla ÁFA-t nem tartalmaz . A kézzel kiállított számlák esetén a bejelentési határidő az 500 000 Ft feletti mértékű ÁFA-t tartalmazó számlák esetén továbbra is 1 munkanap. Az ennél kisebb ÁFA összegű számláknál azonban 4 munkanapra rövidül.

Az adatszolgáltatáshoz az adózónak regisztrálnia kell a NAV Online Számla oldalon.

Számlázó programok használata esetén az adatok automatikusan bekerülnek a központi rendszerbe, amennyiben a számla kibocsátója megadja a regisztrációs adatait a számlázó programnak.

Az online számlázó programok „beállítások” menüjének NAV Online alpontjában általában részletes használati utasítás található.

A folyamat lépései

1. Belépés – ügyfélkapuval

2. Adatszolgáltatásra Kötelezett Adózói Regisztráció

3. Adóazonosító jel(! nem adószám !) megadása, ellenőrzés, felhasználónév kiválasztása.

4. Regisztráció típusának kiválasztása után az adatok kitöltése

5. Sikeres regisztráció után belépés a megadott felhasználónévvel és jelszóval.

6. A Cég-felhasználó kapcsolatoknál a saját azonosítót tartalmazó narancssárga gombra kattintva a „Felhasználók menüpont alatt egy „Technikai felhasználó” létre hozása

7. A jelszó megváltoztatás után ki kell választani a „számlák kezelése”és a „számlák lekérdezése” opciókat, majd a „Mentés” gombra kattintani.

8. A mentés után megjelenő ablakban a „kulcsgenerálás”-t választva megkapjuk az XML aláíró és az XML cserekulcsot (4 adat) amelyeket a számlázó program számlázási fiókjában a megfelelő rovatokba kell beírni.

Kézi számla a továbbiakban is kiállítható, ugyanakkor jelentős és felesleges adminisztrációs teher, ami a számla kibocsátóját terheli, ami nem könyvelőre áthárítható feladat!

Az Áfa tv. 178. § (1a) bekezdése alapján a nyugtaadási kötelezettség pénztárgéppel való teljesítése esetén a géppel kiállított nyugták, számlák, valamint a pénztárgép adatairól az adózó rendszeresen adatot szolgáltat a NAV-nak. Ebben továbbra sincs változás.

Amire azonban fokozottan ügyelni kell, hogy a számlázó programmal, vagy kézzel kiállított készpénzes számlák esetén nem szabad az ilyen értékesítést, szolgáltatást a pénztárgépbe is rögzíteni, mert az kettős adatszolgáltatást eredményez. A kétféle készpénzes bevétel a pénztárvezetés megosztását (pénztárgép – egyéb készpénzes bevétel) is megköveteli, szükségessé teszi a pénzkezelés, a pénzkezelési szabályzat felülvizsgálatát. Érdemes olyan pénztárgépet választani, amely alkalmas az egyszerűsített készpénzfizetési számla kiállítására, ezzel elkerülhető a duplikált bevallás.

Ossza meg a cikket:
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp