Munkaügyi kisokos Koronavírus idejére

Ugyan speciális szabályok nincsenek járvány idejére, mégis van néhány fontos lépés, amit érdemes megtenni, amire hasznos felkészülni.

A pillanatnyi helyzetben a legnagyobb hangsúlyt a biztonságos munkakörülmények megteremtésére kell helyezni – amíg még be tudunk járni a munkahelyünkre: figyelmet kell fordítani a kézfertőtlenítő szerek és papírtörölköző biztosítására nemcsak a mosdókban, hanem pl. az épületbe történő be- és kilépéskor, a gondosabb takarításra (mosdó, teakonyha, íróasztal, billentyűzet, egér stb.), szemeteszsákok gyakoribb cseréjére stb.

Minden munkáltató – aki számára ez lehetséges – törekedjen a távmunka lehetőségét biztosítani, hiszen a legbiztonságosabb, ha otthon maradunk.

A külföldi utazás kockázata a minimálisra csökkent a határok lezárásával, ugyanakkor a kollégáink kikérdezése, hogy korábban utazott ő, vagy családtagja a járvánnyal érintett régióba.

Kérjük meg a munkatársainkat, hogy azonnal jelezzék, ha a környezetükben megbetegedést észleltek, illetve a tüneteket felfedezték magukon, vagy családtagjainkon.

Ha teljesen megszűnik a munkába járás lehetősége, milyen alternatívák vannak?

  1. Home office: szabályzatra van szükség, amely kiterjed az otthoni munkavégzéssel kapcsolatos munkavédelmi, eszközhasználati szabályokra.
  2. Szabadság
    • Fizetett szabadság – a személyes szabadságkeret bővíthető a cafetéria keret terhére úgy, hogy a munkavállaló és a munkáltató megállapodik, egy nap „mennyibe kerül”. Az így megváltott napok számával növelhető a szabadságon tölthető idő.
    • A teljes szabadságkeretből 7 nappal nem rendelkezhet a munkáltató, a többi tekintetében 15 nappal korábban jeleznie kell a dolgozó felé, ha felszólítja a szabadság kivételére (megállapodással ez is könnyebb, rövidebb idő)
    • Fizetés nélküli szabadság – csak megállapodással, kötelezni a munkavállalót nem lehet.
    • Megállapodás a munkavégzés felfüggesztésére, díjazás mellett, amely egészen a teljes fizetés összegéig terjedhet.
Ossza meg a cikket:
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp