A home office szabályozására született rendelet rendkívül egyszerűen és praktikusan kezeli az ismert problémát: a Munka Törvénykönyvében (Mt.) eddig is szereplő távmunka szabályozástól való eltérést teszi lehetővé. Az Mt. szerinti távmunka ugyanis eredetileg csak arra vonatkozik, ha valaki kizárólag otthonról végzi a munkáját, a részben irodai, részben otthoni munkavégzés elvileg nem tartozik a hatálya alá. A rendelet, amely a veszélyhelyzet fennállása idején hatályos, lehetővé teszi az említett szabálytól való eltérést, azaz a cégek és munkavállalóik úgy is megállapodhatnak, hogy a távmunka szabályait akkor is alkalmazzák, ha a munkavállaló nem kizárólag otthonról végzi a munkáját.

 

Lehetővé tették a cégek számára, a home office adómentes támogatását havi szinten a minimálbér 10 százalékának megfelelő összegig (16.100 forintig) adómentesen. Ez a novemberi fizetésekkel már kifizethető. A rendelet szerint „a munkaszerződésében foglaltak szerint távmunkavégzés keretében munkát végző munkavállalónak” részére nyújtható az adómentes támogatás. Mivel az Mt. szerint elvileg a munkaszerződést írásba kell foglalni és csak írásban lehet módosítani, ezért a támogatás nyújtásához mindenképpen legalább egyszer találkoznia kell a munkáltatónak és a munkavállalónak, hogy írásban is sor kerüljön a munkaszerződés módosítására, különben a NAV kifogásolhatja a költségtérítés adómentességét.

 

Szintén kérdés, hogy milyen időszakra adható a támogatás, mivel hónap közepén lépett hatályba a rendelet, konkrétan november 12-én, csütörtökön. A rendelet semmilyen átmeneti rendelkezést nem tartalmaz, ezért a minimálbér 10 százalékának megfelelő összeg akár a teljes novemberi hónap vonatkozásában kimeríthető, tehát a hátralévő két hétre is ekkora összeg adható adómentesen.

 

Természetesen a juttatás csak azoknak jár, akiknek a munkája lehetővé teszi az otthonról dolgozást.

Ossza meg a cikket: