people-gc344edd5f_1280

Két tipp, hogy valóban egyszerű legyen az egyszerűsített foglalkoztatás ​

Az EFO lehetőségét több mint 10 éve használjuk, ha sürgősen szükség van munkaerőre, vagy csak ideiglenesen kell létszámot bővíteni. Vannak olyan apró hibák, amelyek jelentősen megdrágíthatják és megbonyolíthatják ezt az egyébként  egyszerű, költséghatékony megoldást.

A két lépés, amivel elkerülhetjük, hogy az egyszerűsített foglalkoztatást az adóhatóság átminősítse és az általános szabályok szerint adóztassa, bírságolja:

1. Az alkalmazottat a munkavégzés megkezdése előtti napon jelentsük be, mert a pótlólagos bejelentés nem lehetséges (Efo tv. 11. § (2) bekezdés)

 

 2. Ellenőrizzük, hogy jogosultak vagyunk az egyszerűsített foglalkoztatott bejelentésére: kérjünk le adófolyószámla kivonatot. Ugyanis, amennyiben az egyszerűsített foglalkoztatás, szociális hozzájárulási adó, rehabilitációs hozzájárulás, szja-előleg adónemeken 300 ezer forint, vagy ezt meghaladó tartozást halmoz fel a vállalkozás, a hátralék teljes kiegyenlítéséig további egyszerűsített foglalkoztatásra nem jogosult (Efo tv. 11. § (5) bekezdés).

 

 

Ossza meg a cikket: