Ezt is rólunk írták - HVG HR Különszám 2017

4.12.2017
|
0 Hozzászólások
|

Légy hű magadhoz! – A leghatékonyabb HR stratégia

A DC Irodaház első emeletén az érkező, ha kilép a liftből, szemben találja magát a Colling Kft. világító feliratával. Az ajtó mellett a tábla: 2016-ban Családbarát Munkahely. Az irodában csupa mosolygós arc, családias hangulat fogadja az ügyfeleket. A tárgyalóban és az irodákban folyik a szakmai munka. A folyosó végén azonban, mintha másik világba csöppennénk. Ülőgarnitúra, óriás babzsák, csocsó, könyvek és társasjátékok, óriásképernyőn videó játékot játszik két gyermek. Szünet van, őszi. Pihenőidőben a fiatalabb munkatársak is beállnak csocsózni a gyerekekhez.

A Colling Kft., egy 25 éves könyvelő iroda. Ügyfelei elsősorban magyar vállalkozások, azonban szerte a világból is kap megbízásokat. Kiemelten fontos tehát számukra, dolgozóik szakmai képzettsége és nyelvtudása egyaránt.

Butkovics Andrea ügyvezető asszony így fogalmazza meg HR stratégiáját:

Hiszem, hogy hatékony és hiteles akkor lehet a vállalkozás munkaügyi politikája, ha tükrözi a vállalkozás vezetésének erkölcsi és szakmai értékrendjét. A szolgáltatás színvonala nagyban függ a munkatársak hozzáállásától, ezért a megbízható, magas minőség érdekében a jól teljesítő dolgozóink megtartása létfontosságú a vállalkozásom számára.

Sok éves multi-vezetői tapasztalatom segített annak felismerésében, hogy a munkaerő piaci versengésben a KKV-k számára az összetartó csapat kialakítása, a munkatársak lojalitásának erősítése a leghatékonyabb eszköz.

A csapat bővítésekor, az új kollégák kiválasztásánál kiemelt szempont a szakmai felkészültség, szakmai színvonal. Éveken át dolgoztam pénzügyi vezetőként, van tapasztalatom a kiszervezett számvitel megrendelői oldalán felmerülő igényekről. Elsődleges, hogy minden partnerünkkel egy-egy személy tartsa a kapcsolatot, hogy az adatrögzítést olyan szakember végezze, aki ismeri az ügyfél gazdasági folyamatait, ha szükséges, a nemzetközi sztenderdek szerint, idegen nyelven is tud különböző kimutatásokat készíteni. Bérszámfejtési szolgáltatásunk részeként, az adminisztratív terhek átvállalásával minőségi időt takarítunk meg a vállalatok HR részlegei számára, amelyet a toborzásra és a belső PR kialakítására, valamint a munkavállalók megtartására fordíthatnak.

A nemzetközi nagyvállalatok generálta bérszínvonallal szemben nem versenyképes az a fizetés, amit a szolgáltatási díjainkban érvényesíteni tudunk. A kettős nyomás, a piacképes árak kialakítása és a szakmai színvonal megőrzése – a magasan képzett munkatársak megtartása – komoly dilemmát jelentett.

Az életfilozófiám a támogatás. Mindig arra törekszem, hogy a legtöbbet nyújtsam emberileg és szakmailag egyaránt, ugyanúgy a kollégáim, mint az ügyfeleink számára. Ugyanakkor édesanyaként is helyt kell állnom. Miután kisebbik fiam sokszor jött velem az irodába, amikor szünet volt. Természetes volt, hogy lehetővé tegyem munkatársaim számára is, hogy magukkal hozhassák a gyermekeiket. Előző irodánkban a nagytárgyalóban alakítottuk ki az átmeneti „gyermekszobát”. Sokszor azonban mégis otthon kell maradnia az anyukáknak. Ilyenkor segítség volt a rugalmas munkaidő és a távmunka. Az új irodánkba költözésünk tervezésekor már tudatosan keresetünk olyan elosztású irodát, ahol van lehetőség a pihenő- és játszó szoba kialakítására. A EMMI Családbarát Munkahely pályázatán, a projektünk támogatást is nyert a cím mellett. Egy nyáron át már együtt élvezhettük a „játszó szoba” előnyeit. Gyermekeink boldogan vették birtokba a helyiséget. Gördülékenyen haladnak a szakmai feladatok, pedig 4-6 gyermek is volt velünk naponta a nyári szünetben. Sőt munkatársaim is rendszeresen élvezik a „játszó szoba” adta lehetőségeket: telefonáláskor, (munkaidő után, pihenőidőben) közös csocsózás alkalmával.

Egy éve nyáron a csapatépítésen (ilyet is tartunk rendszeresen) megkérdeztük, milyen munkahelynek tartják a Collingot. Idén nyáron újra feltettük ugyan azt a kérdést. Örömmel olvastam, hogy a vélemények nem változtak: „támogató, inspiráló, vidám, rugalmas, korrekt” írták a legtöbben. Természetesen kritikát is kaptam, amelyet személyes beszélgetések keretében gondoltunk végig. A tapasztalatok alapján változtattunk többek között a munkaelosztáson.

Rendhagyó stratégiám napjainkra követendővé vált. Cégvezetőként, naponta élem meg, hogy ez mennyire motiváló, mennyi öröm forrása, mennyivel növelni a vállalkozásom hatékonyságát.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

This template supports the sidebar's widgets. Add one or use Full Width layout.