BBJ riport vágatlan verzió

31.01.2017
|
0 Hozzászólások
|

Tisztelt Butkovics Andrea!

A Budapest Business Journal következő számába készítek egy körképet a könyvelői, illetve az adótanácsadói piacról. Az összeállításban az Önök tapasztalatainak, véleményének is szeretnék helyt adni.

Ezzel kapcsolatban küldöm kérdéseimet, amelyeket, kérem, csütörtök délig legyenek szívesek megválaszolni.

Könyvelőirodák:

Milyen változást tapasztaltak az ügyfeleik számát, illetve azok igényeit illetően az elmúlt évben? Mire számítanak ezen a téren 2017-ben? Az elmúlt évben azt tapasztaltuk, hogy kezdenek a külföldi befektetők visszatérni Magyarországra. Mivel irodánkban szinte mindenki beszél angolul, kiemelten foglalkozunk külföldi tulajdonú vállalkozásokkal. A Magyar tulajdonú cégek tekintetében megnőtt a tudatosság és jobban odafigyelnek a könyvelésre. Nagyobb az igény a színvonalas szolgáltatás a rendszeres éven belüli riportok iránt.

A klasszikus könyvelői feladatok mellett ügyfeleik milyen mértékben igényelnek egyéb, például vállalkozásfejlesztési szolgáltatásokat is? Tőlünk nem igényelnek. A munkamódszerünk lényege a gyakori és szoros kapcsolattartás a partnereinkkel. Gyakorlatilag naprakészek vagyunk a terveikben. Megtapasztalták mennyivel könnyebb előre egyezetett számviteli folyamatok mentén fejleszteni. Számunkra pedig a kiszámíthatóság a tervezhetőség gyorsabb, rugalmasabb munkavégzést tesz lehetővé. Így kapcsolódunk, természetesen csak számviteli oldalról a fejlesztési feladatokhoz.

Mennyiben változtatja meg munkájukat az IFRS 2017. január 1-jei bevezetése? Céges portóliónkban ezen változás cask néhány ügyfelet érint, azonban ezen kihívásokra is felvagyunk készülve, több kolléga is rendelkezik IFRS-es mérlegképes minősítéssel is.

Tapasztalnak-e bármilyen nehézséget az új standardokra való átállás kapcsán?

A minimálbér és a garantált bérminimum emelése mennyiben érinti az Önök cégét? Kollégáink piaci bérezésben részesülnek, így számunkra ez nem okozott nehézséget, a bérterheket érintően alapvetően költségcsökkenéssel számolunk 2017-re. Nem a bérminimum emelése érint minket, hanem a munkaerőhiány – bővülési igény esetén nagyon nehéz megfelelő időn belül megfelelő zámviteli szakembert találni. A munkatársak megtartásának ugyan nem ez az elsődleges eszköze, de alkalmazkodni kell a piachoz.

Melyek azok a legfontosabb változások, amelyeket a 9 százalékos társasági adókulcs bevezetésétől várnak? Semmilyen hatással nincs a kisvállalkozásokra szerintünk a TAO 1%-os mérséklése. Akik a 9%-os kulcs bevezetésének igazán örülnek azok a vállalkozások, ahol a 19%-os kulcs csökkent 10%-kal. Ebbe a kategóriába az 500 millió forint feletti eredményt termelő vállalkozások tartoznak.

Évek óta hallani arról a kormányzati és civil szándékról, miszerint a különböző hivatalos szövegeket (pl. jogi, adóügyi) közérthetőbben kellene megfogalmazni. Tudomásuk szerint, hol tart most ez a kezdeményezés, illetve Önök jó ötletnek tartják-e? Mi sokat dolgozunk azon, hogy a jogszabályokat lefordítsuk érthető nyelvre. Elengedhetetlennek tartjuk, hogy a vállalkozások vezetői tisztában legyenek a rájuk vonatkozó jogyszabályi kötelezettségekkel. Erről a kezdeményezésről még nem hallottunk, de támogatjuk.

Ha megfigyelhető bármilyen új trend az ágazatban, amelyet kérdéseim nem fedtek le, de Ön fontosnak tartaná megemlíteni, kérem, írja le! Fontosnak tartjuk, hogy az Adóhatóság elmozdult az ügyfélbarát megoldások irányába. Az adózó minősítési rendszer az egyik ilyen lépés, valamint ugyanilyen a 2017-től bevezetett támogató eljárási is. Örülünk, hogy a pozitívumokra helyezik a hangsúlyt. Büszkék vagyunk rá, hogy jónéhány ügyfelünk megkapta a megbízható adózó minősítést.

 

Adótanácsadók:

Milyen változást tapasztaltak az ügyfeleik számát, illetve azok igényeit illetően az elmúlt évben? Mire számítanak ezen a téren 2017-ben? Gyakran keresnek meg minket régi és új partnereink ad hoc feladatokkal. Tavaly az adókockázat felmérés és cégátvilágítás, számviteli folyamatopimalizálás területén az előző évekhez képest a megbízásaink száma egy harmadával megnőtt. Komoly igény mutatkozik az átalánydíjas tanácsadás és a főkönyvelői szolgáltatás iránt is.

A minimálbér és a garantált bérminimum emelése mennyiben érinti az Önök cégét? Tanácsadó kollégáink is magasan a bérminimum felett keresnek. Így ezen a területen sem érezzük a hatását. Sokkal inkább a járulékcsökkentésnek van pozitív hatása.

Várakozásaik szerint már 2017-ben érzékelhető lesz, hogy a legkisebb bérek emelése felfelé tolja a teljes bérskálát? Ez természetes. Mégis inkább a munkaerő mozgások oldaláról érkezik a komolyabb hatás. Hiszen a szakmánkra is jellemző, hogy a multik és a külföldi lehetőségek elszippantják a magasan kvalifikált kollégákat. Tehát nem csak a hazai piaci szereplőkkel szállunk versenybe a jó munkaerőért.

Melyek azok a legfontosabb változások, amelyeket a 9 százalékos társasági adókulcs bevezetésétől várnak? Mint fent.

Hogyan értékelik az adózók minősítésének tavaly bevezetett rendszerét? (pl. egyetértenek-e a kockázatos besorolás feltételeivel?) A kockázatos besorolás feltételeivel egyet értünk. A megbízható besorolás feltételeként szabott 5 évet gondoljuk hosszúnak. Talán, ha többen megtapasztalhatnák, például ÁFA visszaigénylés kapcsán, az előnyöket, az tovább javítaná az adózói morált.

Ügyfeleik hogyan fogadták az adózók minősítésének bevezetését? Még a minősítés előtt lekértük ügyfeleink számára az IGAZOL nyomtatványokat, nehogy elkerülje bármi is a figyelmünket, hogy a lehető legjobb minősítést kaphassák a velünk együttműködő vállalkozások. Ezért már felkészülten érte partnereinket a minősítés és többen örülhettek a megbízható adózó státusznak. Mindenki nagyon pozitívan fogadta.

Tapasztalataik szerint az elmúlt évben javult vagy romlott az adófizetési morál Magyarországon? Mire számítanak idén ezzel kapcsolatban? Partnereink esetében nagyon pozitív a kép. Bizonyára annak is köszönhető, hogy naprakészek a cégeik számviteli folyamataiban. Általános véleményt a hozzánk forduló vállalkozások igényei alapján tudunk formálni. Azt tapasztaljuk, hogy az adózói morál folyamatosan javul. A magyar vállalkozók is megindultak a felnőttéválás útján.

Az Európai Bizottság augusztusi döntése az Apple-t 13 milliárd euró és annak kamatai visszafizetésére kötelezi Írország felé. Önök szerint az adóelkerülés elleni határozott európai fellépés mennyiben érinti a Magyarországi cégeket? Nagyon fontosnak tartjuk a versenysemlegességet és a belső piac védelmét. Azt látjuk, hogy a vállalkozások adózási morálját az is befolyásolja, mennyire érzik ezt a fajta támogatást, biztonságot. Amikor a magyar GDP több mint 60%-át a kis- és középvállalkozások adják, akkor ennek a fontossága nem is kérdés. Reméljük, hogy hamarosan nálunk is lesz érezhető hatása.

Évek óta hallani arról a kormányzati és civil szándékról, miszerint a különböző hivatalos szövegeket (pl. jogi, adóügyi) közérthetőbben kellene megfogalmazni. Tudomásuk szerint, hol tart most ez a törekvés, illetve Önök jó ötletnek tartják-e? mint fent

Ha megfigyelhető bármilyen új trend az ágazatban, amelyet kérdéseim nem fedtek le, de Ön fontosnak tartaná megemlíteni, kérem, írja le!

 

 

Válaszaikat előre is köszönöm!

Üdvözlettel,

Vinkovits Ágnes

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.