Hány havi ÁFA-t kell befizetnünk július 21-én?

19.05.2014
|
0 Hozzászólások
||

A mérleg készítés mellett az ÁFA tv. július 1-ével hatályba lépő változásainak hatásaira való felkészülés, ami cégvezetőket és könyvelőket egyaránt foglalkoztat:

58. § (1) Ha a felek az általuk kötött szerződés alapján a teljesített termékértékesítésről, a nyújtott szolgáltatásról időszakonként számolnak el, vagy a termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás ellenértékét meghatározott időszakra állapítják meg, a teljesítés időpontja az érintett időszak utolsó napja. (Itt nem foglalkozunk vele részletesen, csak megemlítjük a közüzemi szolgáltatók esetében a teljesítés időpontja a megtérítés esedékessége.)

A 2014. július 1-jén hatályba lépő új rendelkezéshez tartozik egy átmeneti szabály is. Az Áfa tv.284. §-a értelmében az Áfa tv.új 58. § (1) bekezdését a 2014. június 30-át követően kezdődő olyan elszámolási időszak esetén kell először alkalmazni, amely tekintetében a fizetés esedékessége 2014. június 30-át követő időpont.

A cashflow tervezés szempontjából tehát fontos áttekinteni a folyamatos teljesítésű értékesítési, szolgáltatási és bérleti szerződéseket a teljesítési és a fizetési feltételekre való tekintettel, mert előfordulhat, hogy a számla kibocsátó cégnek halasztott fizetés esetén két- vagy háromhavi ÁFA-t kell befizetnie úgy, hogy a számla ellenértéke majd csak 60-90 nap késéssel érkezik meg.

A vizsgálódás legfőbb szempontja a számla teljesülése, azaz az elszámolási időszak és a számla kiállítása közötti időkülönbség. A vállalkozások szempontjából az új szabályozás komoly motivációt jelent az említett időintervallum csökkentésére. Vannak azonban olyan szerződések, amelyek esetében– a régi kapcsolat, a megrendelő pozíciója miatt – ez nem lehetséges. Mit tehet ilyen esetben a cégvezetés?

Hogyan lehet erre felkészülni? Milyen finanszírozási lehetőségek vannak:

Folyószámlahitel, Széchenyi Kártya, forgóeszközhitel, és amiről csak ritkán és keveset beszélünk: a faktorálás. Ezt választottuk következő hírlevelünk témájául.

 


 Ön is szeretne élni a cashflow tervezés adta lehetőségekkel?

Kérjen személyes konzultációt és tanácsadást munkatársainktól.

Lépjen kapcsolatba velünk még ma: +36 20 931 32 56

 

Pályázaton indulna, hitelt szeretne felvenni? Közbeszerzésben vesz részt, esetleg ügyfelei figyelmet fordítanak beszállítóik eredményességére? Tehát üzletet veszítene, ha negatív lenne a 2013-as év eredménye? Hogyan módosítható az adózás előtti eredmény? Mire kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni a mérleg összeállításakor? Hogyan lehet Ön felkészült partner egy könyvelővel folytatott beszélgetésben?

Tippek és ötletek 2014.május 21-én a Colling Café-n élőben is! Jelentkezzen, jöjjön el személyesen!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.