Cégalapítás lépései

28.09.2014
|
0 Hozzászólások
|

A statisztika azt mutatja, hogy hazánkban a gazdasági társaságot alapítók legkedveltebb társasági formája a korlátolt felelősségű társaság, ezért a cégalapítás lépéseit is a kft alapításán keresztül mutatjuk be.

Mi a teendőnk akkor, ha a gondolat már testet öltött, és készen vagyunk a saját vállalkozásunk megalapítására.

Első lépésként még a cégalapítás előtt, érdemes nevet választani vállalkozásunknak. Célszerű olyan nevet választani, ami a cég profiljához illik valamint segíti a beazonosítást is.

Rendelkezni kell a cég létrehozásához szükséges tőke – törzstőke – összegével, melynek minimális összege jelenleg 500.000,- Ft.

Ismernünk kell a vállalkozásunk tevékenységi körét, mert így könnyebben ki lehet keresni a megfelelő TEÁOR számokat, melyek a KSH oldalán is elérhetőek.

Érdemes megfelelő, frekventált helyen lévő irodát/üzletet keresni, hogy a cégalapításnál az iroda/üzlet tulajdoni lapja, valamint egy bérleti szándékot megerősítő nyilatkozat a birtokunkban legyen.

Ha a cégnek lesz internetes oldala, érdemes arra is gondolni, hogy saját domain nevet válasszunk.

Ezek voltak az előkészületek, ha a fenti információk, összegek a birtokunkban vannak, felkereshetünk egy ügyvédet, jogtanácsost vagy egy olyan szolgáltatót, amely cégalapításra specializálódott. Ezek a cégek a cégalapításhoz szükséges képviseletet is ellátják, így rendelkeznek a megfelelő jogi háttérrel.

A cégalapítási szándékot társasági okiratba kell foglalni. A társasági szerződésnek tartalmaznia kell a törvény által előírt adatokat. Ezekre most nem térünk ki, hiszen minden ügyvéd ismeri a törvényt, és előre megírt sablonokat használnak. Az okiratokat a tagok aláírása után az ügyvéd vagy jogtanácsos ellenjegyzi. Ez követően egy ellenjegyzett példánnyal fel kell keresni egy közjegyzőt, aki a társasági szerződésben meghatározott ügyvezető(k) részére elkészíti az aláírási címpéldány(oka)t. Ezeket az okiratokat az ügyvéd elektronikus formában beküldi a székhely szerint illetékes Cégbíróság részére.

A Cégbíróság a társaság nyilvántartásba vételéről szóló Tanúsítványt (mely már tartalmazza a cég adószámát is) szintén elektronikus úton küldi meg az ügyvédnek.

2012-től az adóhatóság bevezette az adóregisztrációs eljárás fogalmát. Az eljárásnak az a lényege, hogy mielőtt a hivatal adószámot adna ki cégalapításhoz, összehasonlítja az alapítók adatait a saját adatbázisában szereplő adatokkal, és a megvizsgált adatok birtokában, meg is tagadhatja az adószám kiadását. Erről bővebb felvilágosítást az ügyvédek tudnak adni.

Szintén az új eljárások közé tartozik, a fokozott adóhatósági felügyelet. Az adószám kiadása után az adóhatóság egy nagyon részletes és alapos kérdőívet küld az újonnan létrejött vállalkozásnak, amelyben pénzügyi és technikai kérdésekre kell válaszolni. A kitöltött adatok alapján az adóhatóság maximum egy évre  fokozott adóhatósági felügyelet alá vonhatja a céget. Emiatt akár sűrűbb áfa-bevallást és befizetést is kiszabhat a hatóság.

A társaság nyilvántartásba vételétől számított 8 napon belül az ügyvezető köteles a cég részére bankszámlát nyitni, ahol a törzstőke minimum felét – 250.000,- Ft-ot – el kell helyezni, a társaság rendelkezésére kell bocsátani. Az összeg befizetéséről a bank igazolást állít ki, melyet a Cégbíróság részére be kell nyújtani.

A társaság alapításának tényét a  cégbírósági bejegyzéstől számított 15 napon belül be kell jelenteni a NAV, a KSH valamint a székhely – és ha van akkor a telephely – szerint illetékes Önkormányzat felé. Ezen kívül kötelező a székhely szerint illetékes Kereskedelmi és Iparkamarai tagság is, ahova évente 5.000,- Ft-os tagdíjat kell befizetni.

Amennyiben a társaság tevékenységei között szerepel olyan, amely engedélyhez kötött, akkor a törvény által előírt hatóságokhoz is be kell jelentkezni. Ezekről pontosabb felvilágosítást a jogi képviselő ad a cég okiratainak elkészítésekor.

A cégalapítás költségei

A cégalapítás költségei 2012. március 1-től megváltoztak. Sajnos nem kímélik az új gazdasági társaságot alapítókat, mert az összegeket a korábbiakhoz képest jelentősen megemelték.

Gazdasági formától függően az alábbi költségekkel kell számolni:

– egyéni vállalkozás esetében: 15.000,- Ft

– Bt, Kkt esetében: 25.000,- Ft

– Kft esetében: 50.000,- Ft

Jó hír azonban, hogy a korábban kötelező közzétételi díjat eltörölték.

Bízunk benne, hogy a fent összeszedettekkel segíteni tudtunk az új vállalkozások elindításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

This template supports the sidebar's widgets. Add one or use Full Width layout.