Üzleti Partnerink Ellenőrzése szerződéskötés előtt és után

28.09.2014
|
0 Hozzászólások
|

Üzleti Partnerink Ellenőrzése szerződéskötés előtt és után

Nyilvános és hiteles adatbázisok segítik az adózót ellenőrzések során.

A Cégnyilvántartásba bejegyzendő adatokról a  Céginformációs Szolgálat közhiteles nyilvántartásából tudunk információt szerezni, az egyéni vállalkozási tevékenységet folytatókról pedig Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala Egyéni vállalkozók nyilvántartásából

Ezeket az adatokat már a szerződéskötést megelőzően érdemes ellenőrizni, illetve a szerződéskötéshez fontos és lényeges adatokat ezen nyilvántartások adataival egyezően célszerű szerepeltetni a szerződésben is.

 

Annak, hogy beszámoló készítési, illetve közzétételi kötelezettségének eleget tesz-e az adózó, a Céginformációs Szolgálat Elektronikus Beszámoló portálján tudunk utána nézni, illetve, ha nem találjuk a partner beszámolóját, ezen az oldalon keresztül lehet jelezni ezt a Szolgálatnak.

Ezeken túlmenően a NAV a központi elektronikus szolgáltató rendszeren keresztül, honlapján az adóalanyokra vonatkozóan évek óta számos információ hozzáférhető.

Bár pillanatképet mutat, a partner, leendő üzletfél ellenőrzéséhez mégis fontos információt szolgáltathat a Minősített adózók adatbázisa, vagy a köztartozásmentes adózók adatbázisa is. Ezen túlmenően az alábbi adatbázisok segíthetik a partnerek ellenőrzését:

• a hazai adószámok ellenőrzése az Adóalanyok listái menüpont alatt lehetséges;
• a közösségi adószámok érvényességének lekérdezése érdekében a NAV oldaláról is indulhatunk és az Európai Bizottság honlapján történik. Ugyanakkor a közösségi adószámok érvényességének és az azonosító adatok pontosságának megerősítését a NAV Központi Kapcsolattartó Irodájától kérhetjük az oldalról letölthető formanyomtatvány benyújtásával;
• arról, hogy partnerünk adószámát az adóhatóság felfüggesztette-e vagy törölte, az „Adószámok felfüggesztése” és a  Szankciós jelleggel törölt adószámok nyilvántartásából tudhatjuk meg. Ezek mellett hirdetményben is közzéteszi a NAV a felfüggesztésről, törlésről rendelkező határozatokat is, ezeket is érdemes áttekinteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

This template supports the sidebar's widgets. Add one or use Full Width layout.